It is currently Thu Jul 24, 2014 6:59 pm


Latest GIMP Scripts & Plug-ins

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: [SOLVED] - Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Mon Nov 29, 2010 4:58 pm  (#1) 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: May 22, 2008
Posts: 5898
Location: Somewhere in GIMP
This may be something only the GIMP developers can do but perhaps a script can do it.

I have a very hard time moving a selection or an area a designated amount when the amounts are large - arrow keys can do small amounts. Having a popup similar to the one that comes up when I click the Rotate tool and I can put in values would be very nice.

Image


Here is a suggested popup dialog. I got this out of a selection tool dialog.

Image

_________________
Image
There are two major products to come out of Berkeley: LSD and UNIX. We don't believe this to be a coincidence.

Image


Share on Facebook Share on Twitter Share on Orkut Share on Digg Share on MySpace Share on Delicious Share on Technorati
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Mon Nov 29, 2010 6:21 pm  (#2) 
Offline
Global Moderator
User avatar

Joined: May 16, 2010
Posts: 11303
Location: "Looking for my eraser" =P
You can hold down the alt key on windows and move the selection very quickly. =)
I do not know what the command is in mac, or Linux setups.

However it would be nice to be able to type in an exact position for a selection to place it.

_________________
Image
____________
OK, . . . . so what's the speed of dark?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Mon Nov 29, 2010 6:36 pm  (#3) 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: May 22, 2008
Posts: 5898
Location: Somewhere in GIMP
I don't have any trouble moving the selection. When I click in the selection to move it it moves fine. It's just that it's hard to get those two numbers below the image window correct and synched together. My mouse skills must be bad. Urg.

_________________
Image
There are two major products to come out of Berkeley: LSD and UNIX. We don't believe this to be a coincidence.

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Mon Nov 29, 2010 9:19 pm  (#4) 
Offline
GimpChat Member
User avatar

Joined: Apr 30, 2010
Posts: 1953
Location: Missouri
"Mouse skills" I like that, it was the funniest thing today, thanks.

_________________
Image
The last time I kept an open mind,
my brain fell out and the dog grabbed it.
Now it's full of dirt, toothmarks, and dog slobber.
No more open minds or dogs for me.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 4:19 am  (#5) 
Offline
GimpChat Member

Joined: Oct 06, 2010
Posts: 2685
I'm thinking you probably know this, but for Circle and Rectangle tool selections, you can place the selection precisely, but because selection points are from the top left corner, you'll need to account for that on determining position. For example, a 150 px circle being placed specifically at (random position number of "120, 180") would be centered at (45,105) which is half the diameter of the circle, for both location points. The same would apply for squares and rectangles.

Although, I would love the very feature you suggest, O. It would make GIMP'ing far easier.

_________________
You cannot do a kindness too soon because you never know how soon it will be too late.

~Ralph Waldo Emerson


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 4:43 am  (#6) 
Offline
Global Moderator
User avatar

Joined: May 16, 2010
Posts: 11303
Location: "Looking for my eraser" =P
Try a suggestion on the registry forums.Someone will see it eventually, and probably create one quickly.

_________________
Image
____________
OK, . . . . so what's the speed of dark?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 7:01 am  (#7) 
Offline
Script Coder
User avatar

Joined: Jun 22, 2010
Posts: 766
Location: Here and there
While I think that you are better off using the keyboard to move the selection (holding the shift key while using the arrow keys gives big steps here on Windows XP) in the interests of creating something useful, what do you want the dialog box values represent?

Do you want to remember the start position, then use the dialog to move from that position, OR do you want the dialog to move from the current position - i.e. in an incremental way?

_________________
Kevin


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 8:50 am  (#8) 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: May 22, 2008
Posts: 5898
Location: Somewhere in GIMP
I want it to go from the start position directly to the new position. When the amounts are large, using the arrow keys is futile. This is not the only time I have had the need to move a selection to a new position.


This is a direct quote from the Tux tutorial here.
Quote:
G. Select the "Right Eye" layer.
H. Menu > Layer > Transparency > Alpha to Selection.
I. Select the "Left Wing Reflection Bottom" Layer
J. Select the "Move Tool"
K. Move Selection: Left 116, Down 88


This is a screen shot of what the quote is directing.
Image

_________________
Image
There are two major products to come out of Berkeley: LSD and UNIX. We don't believe this to be a coincidence.

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 9:23 am  (#9) 
Offline
Script Coder
User avatar

Joined: Jun 22, 2010
Posts: 766
Location: Here and there
Try this script out. It will prompt you for the required offsets, and complain if you don't have a selection.

I have registered it in the contributed menu because I don't like scripts hiding in the menus and I've limited the offsets to +/- 4000 just because I had to pick an arbitrary number. Feel free to edit it to suit yourself, or ask and I'll make any changes you want.


Attachments:
move_current_selection.scm [1.69 KiB]
Downloaded 91 times

_________________
Kevin
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Script Request. Move Tool Dialog
PostPosted: Tue Nov 30, 2010 9:37 am  (#10) 
Offline
Administrator
User avatar

Joined: May 22, 2008
Posts: 5898
Location: Somewhere in GIMP
Perfect!!!! Thanks so much. I am going to change where it resides though. Instead of making a new menu item on the <image> window, I'm putting it into the Select menu.

(script-fu-menu-register "move_current_selection"
"<Image>/Select")


:wh

_________________
Image
There are two major products to come out of Berkeley: LSD and UNIX. We don't believe this to be a coincidence.

Image


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

* Login  

* Subscribe to Gimp Chat's RSS Feed    * Subscribe to Gimp Chat's Tutorial Feed    * Subscribe to Gimp Chat's G'MIC Feed


Powered by phpBB3 © phpBB Group